Zo zet je een goede kop espresso

Espresso 

Espresso krijg je door heet water onder hoge druk door zeer fijn gemalen, aangedrukte koffie te persen. Bij veel nieuwe koffieapparaten krijg je met één druk op de knop al een espresso.

Maar als je echte espresso wilt proeven, maak je handmatig espresso met een espressomachine en met koffiebonen die daarvoor geschikt zijn. Hieronder lees je wat je daarvoor nodig hebt en hoe je dat doet.
 

Een stappenplan voor het zetten van een goede kop espresso

Hieronder hebben we een stappenplan voor je geschreven om een lekkere kop espresso te zetten.



 

Stap 1: de voorbereiding

Benodigdheden: espressomachine, koffiebonen, koffiemolen, tamper.

Zet je espressomachine aan om hem voor te verwarmen en wacht tot de thermostaat aangeeft dat de machine op temperatuur is.

Vergeet voordat je dit doet niet het portafilter aan te sluiten op de espressomachine, zodat deze ook meteen warm wordt. Dit zorgt ervoor dat je espresso shot ook goed op temperatuur is.

Zorg dat je portafilter droog is voordat je er gemalen koffie in doet, anders zal je koffie minder smaak hebben door het aanwezige water in het filter.
 

Stap 2: maal de koffiebonen

Waar je vooral op moet letten bij het malen van de koffie is dat je de koffiebonen pas maalt vlak voordat je een espresso gaat zetten. Dat zorgt ervoor dat de koffie vers gemalen is en het is de beste manier om je espresso een heerlijke aroma en een heerlijk cremalaagje te geven.

Zorg dat de bonen niet te grof gemalen zijn: je kan ze dan niet goed aandrukken waardoor het water er te snel doorheen loopt. Is je espresso zonder mooi cremalaagje, dan zijn de bonen te grof gemalen.

De koffiebonen te veel fijnmalen is ook niet goed. Dat zorgt ervoor dat het hete water de koffie verbrandt, omdat het water er nu juist niet doorheen kan lopen. Het beste is om het een paar keer te proberen, totdat je precies weet hoe de bonen gemalen moeten zijn.
 

Stap 3: tampen

Na het malen van de bonen vul je het portafilter tot je een bergje fijngemalen koffie in het midden hebt. Druk de koffie vervolgens aan met een tamper, zodat de gemalen koffie goed verdeeld wordt in het filter.

Haal de overtollige koffie op de rand van het filter met je droge hand weg, anders kan je het filter niet goed aansluiten en is het niet waterdicht.

De koffie moet recht, glad en goed verdeeld zijn in het filter. Dit vergt enige oefening, maar na een paar keer proberen weet je precies hoe het moet.

Stap 4: extraheren

Plaats de portafilter op zijn plek in de machine en plaats een voorverwarmd kopje onder de uitloop. Druk nu de espressomachine aan en begin met tellen.

De precieze maatvoering van een dubbele shot espresso is 7,4 cl espresso in ongeveer 25 seconden. Dit verschilt echter per espressoapparaat. Een apparaat met een minder krachtige pomp heeft misschien meer tijd nodig.

Ook hier geldt: probeer en experimenteer. Als je espresso te lang blijft doorlopen, probeer de koffiebonen dan de volgende keer groffer te malen of stamp de fijngemalen bonen iets minder hard aan.
 

Tip: het cremalaagje

Het cremalaagje is, naast proeven, de beste manier om te zien of je espresso is geslaagd of niet. Het laagje op je espresso moet een karamelkleurig laagje schuim zijn.

Een goede cremalaag is donker gestreept. Een lichtere tint schuim geeft aan dat de koffie niet volledig geëxtraheerd is of dat de temperatuur van het water niet heet genoeg is. Een te donkere crema geeft aan dat de maling te fijn is of te hard aangedrukt.

Geen of bijna geen crema betekent dat de koffie te grof gemalen is, waardoor het water er te snel doorheen is gegaan.
 

Goede espresso = goede koffiebonen

Het allerbelangrijkste voor het zetten van een heerlijk kopje espresso is natuurlijk de koffie die je gebruikt. Gelukkig hebben we bij Coffee Store meerdere soorten koffiebonen die uitermate geschikt zijn voor espresso, zoals onze Caffè Gusto. Bekijk alle soorten espresso koffiebonen op onze Espresso-pagina.
 



| Meer

  Coffee Store         Reacties (0)

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Meer reacties