Wat is het verschil tussen arabica en robusta koffie?

Arabica en robusta koffie. Je hebt er vast wel van gehoord, maar weet je ook wat het is? Het is handig om het verschil tussen arabica en robusta te weten voordat je koffie uitzoekt. De twee soorten zijn namelijk verschillend en zijn allesbepalend in de smaak van je koffie.

Arabica en robusta koffie: de enige twee


Er zijn op de wereld meer dan 60 soorten koffie. Daarvan zijn er maar twee goed voor consumptie, raad eens welke? Precies. Arabica en robusta. Er is een verschil tussen deze twee planten en dat is ook in de smaak terug te zien.

In het kort:
 

   Arabica   

   Robusta   

Bitter van smaak

Nee

Ja

Zoetzuur van smaak

Ja

Nee

Bevat veel cafeïne

Nee

Ja

Is geschikt voor een melange

Ja

Ja

 

Wat is arabica koffie?

De koffiemarkt bestaat voor ongeveer 70 procent uit Arabica koffie. Dit is dan ook de Verschil arabica en robusta koffiemeest gedronken koffiesoort. De arabica plant onderscheidt zich van de robusta plant doordat de plant alleen op extreem grote hoogte groeit. Je vindt de plant pas vanaf 1500 meter boven zeeniveau en vooral in landen in Zuid-Amerika, denk aan Brazilië en Colombia. Interessant feitje: de arabica plant stamt af van koffiebomen uit Ethiopië.

Een voorbeeld van arabica koffie is de Colombia Finca El Jardin. Zoals de naam al verklapt komen die koffiebonen uit de bergen van Colombia. De Finca El Jardin staat bekend om zijn intense smaak met zoetheid van karamel en chocolade. 

Zijn er meer verschillen tussen arabica en robusta koffie? Jazeker. Arabica koffiebonen bevatten minder cafeïne dan robusta bonen. Een koffieplant maakt cafeïne aan om zich te beschermen tegen ziekten en parasieten. Omdat de Arabica planten op grote hoogte groeien, hebben ze minder cafeïne nodig om zichzelf te beschermen. Op extreem grote hoogte zijn er namelijk minder ziekten en parasieten. De lagere hoeveelheid cafeïne zorgt ervoor dat de arabica bonen mild en aromatisch smaken.

Wat is robusta koffie?

De planten waar robusta koffiebonen vandaan komen, groeien ook in lager gelegen Verschil arabica en robusta koffiegebieden. Robusta bonen moeten zich beter wapenen tegen ziekten en hebben daardoor een stevige weerstand: ze hebben twee keer meer cafeïne in zich dan de arabica bonen. De robusta koffie heeft daarom ook een stevigere smaak en wordt vaak gebruikt voor koffie waar melk bij geschonken wordt. Een goed voorbeeld hiervan is de Leggero Espresso, koffiebonen die uitermate geschikt zijn voor krachtige espresso of cappuccino. 

Nog een klein verschil tussen arabica en robusta koffie: het uiterlijk. Ze zien er namelijk beide een beetje anders uit. Arabica bonen zijn wat groter, terwijl robusta bonen kleiner en ronder zijn.

Waar komen arabica en robusta koffie vandaan?

Robusta planten komen vooral in Zuid-Amerika voor (lagere gebieden), terwijl Arabica planten vooral in hogere gebieden te vinden zijn, zoals Midden-Afrika en Azië. In de afbeelding kan je het goed zien.

De ‘A’ staat voor arabica, ‘R’ voor robusta en ‘M’ voor beide soorten.
Verschil arabica en robusta koffie

Arabica en robusta koffiebonen kunnen prima samengevoegd worden. Dat wordt dan ook in veel melanges gedaan.

Welke bonen moet ik kiezen?

Of je arabica of robusta koffiebonen moet kopen, hangt af van je smaak. Kies je voor 100% arabica koffie, dan zul je een milde, ietwat zoete smaakbeleving hebben. 100% robusta koffie komt eigenlijk nooit voor, daar zijn de bonen te bitter voor. Meestal worden de bonen gemixt; hoe meer robusta er aan de arabica wordt toegevoegd, hoe sterker de koffie smaakt.



| Meer

  Coffee Store         Reacties (0)

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Meer reacties