De beste 24 soorten koffie met recept

In dit artikel leest u alles over de beste soorten koffie gemengd met alcohol. De grote wereld van de koffie zou heel wat armer zijn als ze er niet waren: de talloze recepten voor de koffiespecialiteiten die overal worden aangeboden. Vele ervan zijn al zo oud, dat we ze als klassiekers kunnen bestempelen. Sommige winnen terrein in de koffiehuizen en weer andere zijn net uitgevonden.

Bijna dagelijks komen er nieuwe koffierecepten 'op de markt, gecreëerd door vindingrijke koks of koffiespecialisten. Velen werken met alcohol - de grenzen bij de cocktail zijn daarbij in de meest ware betekenis van het woord vloeiend. Gebruikt worden overwegend alcoholische dranken die puur bij de koffie ook goed smaken Dit is bijvoorbeeld whisky, cognac of rum. De recepten zijn voorstellen, geen dogma's. Als de specialiteiten dus met maar één soort sterkedrank worden gemengd, kunt u deze rustig door een andere vervangen, vrij naar het motto: in de koffie smaakt wat u zelf lekker vindt.



Om deze verschillende soorten koffie te kunnen maken heb je natuurlijk uitstekende koffie nodig zoasl vers gebrand van Coffee Store.

-           Espresso koffiebonen
- Single Estate koffiebonen
- Koffiebonen proefpakket

Cappuccino

Echte Italianen vinden deze koffiespecialiteit alleen 's ochtends bij het ontbijt lekker. De perfecte laag melkschuim van een cappuccino moet zo stevig zijn, dat de suiker er maar langzaam in wegzinkt. Soms wordt het melkschuim ook met een vleugje kaneel- of cacaopoeder bestoven.

1 espresso hete opgeschuimde melk
suiker naar smaak

Van de opgeschuimde hete melk iets op de koffie gieten, maar de kop niet helemaal vullen. Dan met een lepel veel melkschuim op de koffie lepelen. Naar believen een beetje kaneel- of cacaopoeder erop strooien en naar smaak zoet maken.


Cafe Au Lait

Deze traditionele Franse ochtendkoffie wordt uit een bol gedronken, een grote kom, die de handen verwarmt. In tegenstelling tot de Italiaanse cappuccinovariant wordt
hierbij de melk nagenoeg niet opgeschuimd. Naargelang persoonlijke voorkeur variëren de mengverhoudingen van koffie en melk.

1 gewone of dubbele espresso (naar smaak)
hete melk.
suiker naar smaak

De vers gezette koffie met hete melk in een grote kom mengen en naar smaak zoet maken.


Latte Macchiato

In dit mengsel speelt opgeschuimde melk de hoofdrol - deze wordt alleen met een beetje koffie 'bevlekt. Want het Italiaanse woord macchiato betekent zoiets als vlekkerig of gevlekt. Een perfecte latte macchiato wordt in een dikwandig glas geserveerd en bestaat uit meerdere lagen.

300 ml melk
1 gewone espresso

De melk goed opschuimen en daarna in een hoog glas doen. Wachten tot melk en schuim enigszins bezinken. De espresso bereiden. De hete koffie direct voorzichtig langs de rand cirkelvormig in het glas gieten. Als alternatief kun je hem ook langzaam over de achterkant van een lepel gieten,
zodat de koffie langs het schuim loopt, maar op de melk- laag blijft liggen.


Amandel Latte Macchiato

Deze amandel-latte macchiato kun je voor kinderen gewoon zonder koffie, alleen met het amandelmengsel en veel opgeschuimde melk, bereiden.

200 ml opgeschuimde melk
1/2 tl bruine suiker.
1 dl amandelsiroop
1 espresso
1 afgestreken theelepel
fijngehakte amandelen

De suiker, fijngehakte amandelen, amandelsiroop en de espresso met elkaar vermengen. De melk opschuimen en in een glas doen. Nu voorzichtig het amandel-koffiemengsel over de achterkant van een lepel in het glas laten lopen.


Ijskoffie

De ijskoffie belooft romig, koel koffiegenot, en wordt in de zomer in Duitse cafés aangeboden. Geheel in stijl wordt hij in een hoog glas met een lange lepel en rietje geserveerd. IJskoffiefans bewaren op warme dagen voor de bereiding van ijskoffie gewoon de bij het ontbijt overgebleven filterkoffie in de koelkast.

2 bolletjes vanille-ijs
1 kop koude filterkoffie
slagroom
chocoladehagelslag of vlokken

Het vanille-ijs in een hoog glas doen en hierop de goed gekoelde koffie gieten. Een portie slagroom opspuiten en naar believen met chocolade- hagelslag bestrooien. De ijs- koffie in een hoog glas gieten en met een lange lepel evenals rietje serveren.


Mokkashake

Deze mokkashake is makkelijk te variëren met verschillende ijssoorten: chocolade-ijs benadrukt het cacaoaroma, mokka-ijs de koffiesmaak. Maar ook andere soorten als noten of amaretto gaan goed samen met dit drankje.

1 afgekoelde dubbele espresso
2 el chocoladesaus 150 ml
melk
1 bolletje ijs (chocolade of mokka)

De chocoladesaus in de espresso roeren en melk erop gieten. Een bolletje ijs voorzichtig toevoegen en met slagroom decoreren.


Chocconella

Chocola en kaneel geven de grondtoon aan van dit drankje. Een speciale noot krijgt het door de - liefst versgeraspte - nootmuskaat.

2 cl cacaopoeder (licht ontolied)
1 mespuntje kaneel
1 snufje nootmuskaat
1 espresso
opgeschuimde melk
100 ml melk

De cacaopoeder in een kop doen. Een beetje kaneel, een vleugje nootmuskaat en een espresso toevoegen. Het geheel met melk en melkschuim aanvullen.


Irish Coffee

Deze klassieker is naar verluidt in de jaren '40 uitgevonden in een restaurant van de lerse luchthaven Foynes (nu Shannon). Hier werd hij aan reizigers aangeboden om het wachten te veraangenamen. Pas in de jaren '50 klom het drankje in de VS op tot cultusdrank.

4 dl lerse whisky
1 kop hete koffie
2 theelepels bruine suiker
slagroom

Whisky met suiker in een glas doen en hete koffie erop gieten. De slagroom niet helemaal stijf kloppen en voorzichtig over de achterkant van een lepel in het glas doen, zodat hij zich niet met de
koffie vermengt. Met een lepel serveren.


Winter Dream

Dit mengsel is beslist een voedzame longdrink. De hete koffie wordt eerst met ijskontjes geschud en daardoor gekoeld.

3 cl whisky
3 dl amaretto
2 kleine kopjes hete espresso (8 cl totaal)
1 dl room slagroom

Alle ingrediënten in de shaker kort met ijs schudden en in en glas zonder ijsklontjes uitschenken. Met een vleugje slagroom decoreren en met een rietje opdienen.


Farizeeër

Ingenieuze Friezen bedachten dit drankje om hun geliefde rum in te verbergen, nadat de dominee een standio had gegeven vanwege hun overmatige alcoholverbruik. Onder een onschuldig toefje slagroom zat koffie met een hoop alcohol percentage verstopt. Maar de dominee ontmaskerde de sluwe Friezen en maakte hen uit voor 'farizeeërs'.

2 dl rum
1 tl suiker
1 kop koffie slagroom

De rum met suiker in een koffiekop doen, hete koffie erop gieten en omroeren. Ruim met slagroom bedekken en door de room heen drinken.


Pantheon

Deze hete cocktail lijkt op de farizeeër, maar is door de likeur zachter van smaak.

1 dl gouden rum
2 dl koffielikeur
2 theelepels bruine suiker
1 kop hete koffie
slagroom

Rum, likeur en suiker in een kop doen en daarna aanvullen met de hete koffie. Het hete drankje met een toefje slag room bekronen. Voor wie het lekker vindt nog wat cacaopoeder erover strooien.


Mexicana

Deze koffie garandeert een Caraibisch smaakgevoel.

2 dl witte tequila
 1 cl witte rum 2 theelepels bruine suiker
1 kop hete koffie
slagroom

Alle ingrediënten-behalve de hete koffie - direct in een kop doen. Daarna de koffie toevoegen. Het drankje met een toefje slagroom versieren en met een lepel opdienen.


Kaisermelange

In tegenstelling tot de klassieke melange zorgt bij dit drank je niet de melk, maar eigeel voor de goudbruine kleur van de koffie. Men drinkt de specialiteit uit een grote koffiekom. Een verdunde mokka (espresso met water in grote kop gegoten)

1 eidooier
2 tl honing optioneel: brandewijn

De eidooier met de honing in een koffiekom doen en goed door elkaar roeren. Dan onder het roeren de koffie toevoegen. Naar smaak verfijnen met een scheut brandewijn.


Midzomerkoffie

Niet uitsluitend voor 's middags is deze cocktail, waarin cacao, het voornaamste aroma, door wat likeur een koffienuance krijgt.

1 kop koude chocolademelk  
2 cl koffie-likeur
2 dl apricot brandy

Alle ingrediënten in de shaker met ijs schudden en in een glas met 1 of 2 ijsklontjes uitschenken. Deze cocktail wordt zonder versiering geserveerd, alleen met een rietje.


Kafi Luz

Deze specialiteit stamt uit het Zwitserse Luzern en lijkt op de Italiaanse corretto – een koffie aangelengd met sterkedrank. De koffie moet er echter bij de kafi luz zo dun als thee uitzien, zodat je de krant er nog doorheen kan lezen. Op sommige plaatsen wordt de specialiteit ook kafi träsch genoemd; träsch is brandewijn hoofdzakelijk van gegiste appel.

1 kop slappe koffie
4 dl vruchten brandewijn

Een kop slappe koffie zetten en de vruchtenbrandewijn erop gieten.


Cafe Amor

Dit kruidige en hete drankje verwarmt het hart met een vurige scheut. Wie van echt pittig houdt, moet deze cocktail eens met een snuifje chilipoeder in plaats van kardemom proberen.

3 dl cognac
1 eetlepel suiker
1/2 theelepel kaneel
1 theelepel geraspte citroenschil
1/2 theelepel kardemom
1 kop sterke koffie
1 scheut gezoete koffiemelk. donkere chocoladevlokken

De cognac met suiker, kaneel en citroenschil evenals een snuifje kardemom verhitten en in het glas doen. Een kop sterke koffie opgieten en het drankje flamberen. Tot slot een scheut zoete koffiemelk toevoegen. Met wat melkschuim of licht geklopte slagroom bekronen en met donkere chocoladevlokken garneren.


Frenchmen

De frenchman zou kunnen doorgaan voor het Franse broertje van de Irish coffee, want hij wordt bereid met cognac in plaats van whisky.

3 dl cognac
2 witte suikerklontjes
1 kop hete koffie slagroom
1 mespuntje kaneel

De cognac met de suiker in een kop doen. Daarna de hete koffie toevoegen en omroeren. Het drankje naar believen decoreren met een toefje slagroom, de kaneel erover strooien en met een lepel serveren.


Rudesheimer

Een koffiecocktail met showeffect: zo presenteert deze vurige specialiteit zich, waarbij de sterke brandewijn indrukwekkend wordt geflambeerd. Hij komt uit het kleine stadje Rüdesheim am Rhein, waar ook de brandewijn zijn oorsprong heeft waarmee deze cocktail wordt gemaakt. Hij wordt in een hoge beker geserveerd.

4 dl brandewijn
3 suikerklontjes.
200 ml hete koffie
slagroom
vanillesuiker
grote chocoladevlokken
lange lucifer

De brandewijn in een heet waterbad verhitten. De klontjes in een grote koffiebeker doen, de hitte brandewijn eroverheen gieten en een lange lucifer aansteken. De suiker met lange lepel omroeren, zodat hij oplost. De suiker ongeveer een minuut verder laten branden. Dan met hete koffie aanvullen tot ongeveer 2 cm onder de rand van de beker.  De slagroom zoet maken met vanillesuiker en op de koffie scheppen. Tot slot garneren met grote chocoladevlokken.


Heisse Liebe

Deze minicocktail is eigenlijk een caffè corretto met topping. Met een gearomatiseerde grappa, zoals frambozengrappa, krijgt hij een excentriek tintje.

1 espresso
1 scheut frambozengrappa
chocoladeroom of melkschuim

Een espresso vers bereiden en een scheut grappa toevoegen. Naargelang smaak een toefje chocoladeroom of melkschuim erop scheppen en in kleine glazen serveren.


Forever Love

Een latte macchiato krijgt hier een extra laag, namelijk advocaat.

1 gewone espresso
5 cl advocaat
300 ml melk

Latte macchiato bereiden en de advocaat voorzichtig over de achterkant van een lepel in het glas laten lopen.


Pucci

Zacht amandelaroma vermengt zich met pikante rum en espresso tot een drankje met een sterk karakter.

2 d amaretto
1 dl gouden rum
1 kop hete espresso
2 theelepels bruine suiker

Amaretto, rum en suiker in een kop doen. Daarna de hete espresso toevoegen. Het drankje met een toefje slagroom versieren en met een lepel serveren.


Bramendroom

Deze romige cocktail kun je drinken of lepelen - hij kan heel decoratief worden geserveerd in een champagnecoupe of een ander mooi glas.

3 bolletjes vanille-ijs
1 kop koffie
5 dl bramenlikeur room of melkschuim

Vanille-ijs met bramenlikeur in de mixer mengen, in een glas doen en met koffie aanvullen. Room of opgeschuimde melk erop gieten en met een scheut likeur garneren.


Ijskoffie Mazagran

Heet en koud, zoet en vurig: bij deze ijskoffie stuit hete koffie op koude ijsklontjes en suiker op vurige alcohol. Voor een kruidig aroma zorgt een scheut angostura, die naar smaak kan worden toegevoegd. De mazagran wordt in een long drinkglas geserveerd.

1 kop hete koffie ongeveer 10 ijsklontjes
1 dl maraskino
een scheut suikersiroop

Het glas met ijsklontjes vullen. De hete koffie erop gieten. De maraskino toevoegen en naar smaak ook een scheut suiker siroop. Met rietje serveren.


Sumemrdream

Dit drankje is al bijna een dessert, en is met zijn fruitige sinaasappelaroma niet alleen op warme zomerdagen verfrissend.

1/4 gekoelde koffie
2 bolletjes vanilleijs
2 eetlepels room
1/2 pakje vanille suiker
2 dl sinaasappellikeur
2 cl sinaasappelsap
8 cl Baileys
1 dl hazelnootsiroop

Het vanille-ijs in een groot glas doen. Sinaasappellikeur, sinaasappelsap, room en vanillesuiker toevoegen. De gekoelde koffie en de Baileys toevoegen. Naar wens met hazelnootsiroop verfijnen.



| Meer

          Reacties (1)

Reacties (1)

Geen reacties gevonden.

Meer reacties